Jocurile de noroc pot stimula sistemul de recompensa al creierului la fel ca drogurile sau alcoolul, ducand la dependenta. Daca aveti o problema cu jocurile de noroc compulsive, atunci puteti ajunge sa pariati continuu iar acest lucru va vor duce la pierderi, la epuizarea tuturor economiilor si la crearea de datorii. Puteti sa va ascundeti comportamentul si chiar sa apelati la furt sau frauda pentru a va sustine dependenta.
Jocurile de noroc compulsive sunt o afectiune grava care poate distruge vieti. Desi tratarea jocurilor de noroc compulsive poate fi o provocare, multi oameni care se lupta cu jocurile de noroc compulsive au gasit ajutor prin tratament profesionist.
Simptome compulsive ale jocurilor de noroc
Semnele si simptomele jocurilor de noroc compulsive (tulburarea jocurilor de noroc) pot include:
- A fi preocupat de jocurile de noroc, cum ar fi planificarea constanta a activitatilor de jocuri de noroc si cum sa obtii mai multi bani pentru a te juca aceste jocuri de noroc
- Trebuie sa pariezi cu sume tot mai mari de bani pentru a obtine acelasi fior
- Incercarea de a controla, reduce sau opri jocurile de noroc, fara succes
- Te simti nelinistit sau iritat atunci cand incerci sa renunti la jocurile de noroc
- Joci jocuri de noroc pentru a scapa de probleme sau pentru a-ti ameliora sentimentele de neajutorare, vinovatie, anxietate sau chiar depresie
- Incercarea persistenta de a recupera banii pierduti prin jucarea si parierea unor noi sume de bani, care vor atrage pierderi considerabile
- Mintiti membrii familiei sau prietenii apropiati pentru a ascunde amploarea jocurilor de noroc
- Riscati sau chiar pierdeti relatii importante, un loc de munca, scoala sau oportunitati de munca din cauza jocurilor de noroc
- Dorinta de a imprumuta sume de bani de la persoane apropiate sau chiar cererea acordarii unui credit in partea bancilor pentru a scapa de datoriile provocate de banii jucati si pierduti la jocurile de noroc
Majoritatea jucatorilor ocazionali se opresc atunci cand pierd sau stabilesc o limita pentru cat sunt dispusi sa piarda. Dar oamenii cu o problema de joc compulsiv sunt obligati sa continue sa joace pentru a-si recupera banii – un model care devine din ce in ce mai distructiv in timp. Unii oameni pot apela la furt sau frauda pentru a obtine bani pentru jocurile de noroc.
Unii oameni cu o problema de jocuri de noroc compulsiv pot avea perioade de remisie – o perioada de timp in care joaca mai putin sau chiar deloc. Dar fara tratament, remisiunea de obicei nu este permanenta.
Cand sa vezi un medic sau un specialist in sanatate mintala
Membrii familiei, prietenii sau colegii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la jocurile de noroc? Daca da, asculta-le grijile. Deoarece negarea este aproape intotdeauna o caracteristica a comportamentului compulsiv sau care provoaca dependenta, si poate fi dificil sa realizezi ca ai o problema.
Cauze
Exact ceea ce determina pe cineva sa joace compulsiv nu este bine inteles. Ca multe probleme, jocurile de noroc compulsive pot rezulta dintr-o combinatie de factori biologici, genetici si de mediu.
Factori de risc
Desi majoritatea oamenilor care joaca carti sau pariaza nu dezvolta niciodata o problema legata de jocurile de noroc, anumiti factori sunt mai des asociati cu jocurile de noroc compulsive:
- Probleme de sanatate mintala. Persoanele care joaca compulsiv au adesea probleme legate de abuzul de substante, tulburari de personalitate, depresie sau anxietate. Jocurile de noroc compulsive pot fi, de asemenea, asociate cu tulburarea bipolara, tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) sau tulburarea cu deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD).
- Varsta. Jocurile de noroc compulsive sunt mai frecvente la persoanele tinere si de varsta mijlocie. Jocurile de noroc in timpul copilariei sau adolescentei cresc riscul de a dezvolta jocuri de noroc compulsive. Dar jocurile de noroc compulsive la populatia in varsta pot fi, de asemenea, o problema.
- Sex. Jocurile de noroc compulsive sunt mai frecvente la barbati decat la femei. Femeile care joaca de obicei incep mai tarziu in viata si pot deveni dependente mai repede. Dar modelele de jocuri de noroc compulsive in randul barbatilor si femeilor au devenit din ce in ce mai asemanatoare.
- Influenta familiei sau a prietenilor. Daca membrii familiei sau prietenii tai au o problema cu jocurile de noroc, sansele sunt mai mari ca si tu sa le ai.
- Medicamente utilizate pentru tratarea bolii Parkinson si a sindromului picioarelor nelinistite. Medicamentele numite agonisti ai dopaminei au un efect secundar rar care poate duce la comportamente compulsive, inclusiv in randul jocurilor de noroc, la unii oameni.
- Anumite caracteristici de personalitate. Fiind extrem de competitiv, un dependent de munca, impulsiv, nelinistit sau usor plictisit va poate creste riscul de a juca jocuri de noroc compulsive.
Complicatii
Jocurile de noroc compulsive pot avea consecinte profunde si de lunga durata pentru viata ta, cum ar fi:
- Probleme in relatie
- Probleme financiare, inclusiv faliment
- Probleme juridice sau inchisoare
- Performanta slaba la munca sau pierderea locului de munca
- Sanatate generala precara
- Sinucidere, tentative de sinucidere sau ganduri suicidare
Prevenirea
Desi nu exista o modalitate dovedita de a preveni o problema legata de jocurile de noroc, programele educationale care vizeaza indivizi si grupuri cu risc crescut pot fi utile.
Daca prezentati factori de risc pentru jocurile de noroc compulsive, luati in considerare evitarea jocurilor de noroc sub orice forma, a persoanelor care joaca si a locurilor in care apar jocurile de noroc. Obtineti tratament la cel mai timpuriu semn al unei probleme pentru a preveni agravarea jocurilor de noroc.
In concluzie, cazinourile sunt o forma de divertisment care poate fi foarte distractiva si, in unele cazuri, profitabila. Cu toate acestea, problemele de dependenta legate de jocurile de noroc pot aparea si trebuie luate in serios. Este important sa intelegem ca jocurile de noroc pot deveni o problema majora pentru unii oameni si ca acestia ar trebui sa caute ajutor imediat daca cred ca au o problema.
Cazinourile ar trebui sa ia masuri pentru a ajuta la prevenirea problemelor de dependenta, inclusiv promovarea unui joc responsabil si oferirea de optiuni pentru auto-excludere. Este important ca toti cei care aleg sa joace la cazinouri sa fie constienti de riscurile potentiale si sa joace intotdeauna in mod responsabil si sa se opreasca atunci cand simt ca pierd controlul.
In cele din urma, este responsabilitatea noastra sa ne protejam si sa ii protejam pe cei dragi de problemele de dependenta legate de jocurile de noroc. Prin intelegerea riscurilor si prin luarea masurilor necesare, putem sa ne bucuram de jocurile de noroc intr-un mod sanatos si responsabil.