Cazinoul din Constanta – Bijuteria Arhitecturala a Marii Negre

Home » Cazinoul din Constanta – Bijuteria Arhitecturala a Marii Negre

In intreaga lume, Romania este cunoscuta pentru simbolurile istorice pe care le detine.

Cu toate acestea, povestirile despre acestea sunt rareori cunoscute, adesea fiind ingropate in lectiile de istorie si pierdute in marele ansamblu al faptelor si evenimentelor importante atat pentru poporul nostru, cat si pentru restul lumii.

Cazinoul din Constanta este un exemplu elocvent in acest sens. Cladirea este inca vizitata astazi, chiar daca doar in exterior, atat de romani, cat si de multi straini. Candva, acest punct turistic era una dintre principalele atractii pentru care tara noastra era special vizitata, insa acum a devenit o atractie care nu mai aduce satisfactie vizuala, ci tristete.

Descopera istoria Cazinoului din Constanta si afla prin ce se remarca si in prezent, la mai bine de 100 de ani de la inaugurare.

Gloria de inceput a Cazinoului din Constanta

gloria-de-inceput-a-cazinoului-din-constanta.jpgIn secolul al XIX-lea, pe terenul pe care astazi se afla frumoasa cladire a Cazinoului din Constanta, se gasea o sala de spectacole folosita de trupele de teatru care veneau la Marea Neagra. In anul 1904, arhitectul Petre Antonescu a fost angajat pentru a proiecta si construi o cladire care sa reprezinte orasul, dar a reusit doar sa inceapa fundatia, care a fost coborata la cativa metri sub nivelul marii.

La scurt timp dupa aceea, primarul orasului a fost schimbat si noul venit in functie a adus un alt arhitect, Daniel Renard. La inceputul continuarii proiectului, noul arhitect era un tanar vaduv de doar 32 de ani, ceea ce a starnit diverse observatii din partea publicului, printre care faptul ca stilul cladirii ar fi prea sobru.

Constructia Cazinoului din Constanta a fost finalizata in anul 1910, dar inaugurarea acestei monumentale cladiri a avut loc abia in anul 1911.

Cazinoul din Constanta in timpul razboiului si in perioada comunista

cazinoul-din-constanta-in-timpul-razboiului-si-in-perioada-comunista.jpgIn timpul Primului Razboi Mondial, Cazinoul a fost transformat intr-un Centru Medical, un Spital Militar. Ulterior, cladirea a fost bombardata de fortele aeriene germane si apoi devastata de fortele militare terestre germane si bulgare care au ocupat zona Dobrogei in acea perioada.

In 1928, cladirea a fost refacuta si redeschisa, devenind un centru de interes faimos in intreaga lume timp de un deceniu. Principalii sai vizitatori erau atat marinarii, cat si turistii care calatoreau pe Marea Neagra.

Cu toate acestea, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Cazinoul din Constanta a fost bombardat din nou, de data aceasta nu de fortele aeriene germane, ci de cele sovietice.

In timpul regimului comunist din Romania, in anii ’50, Cazinoul din Constanta a suferit o transformare. La nivelul parterului, a fost amenajat un restaurant, iar la etaj a fost construita o sala de cinema.

De-a lungul timpului, multi lideri din intreaga lume, care se intalneau cu Gheorghe Gheorghiu Dej sau cu Nicolae Ceausescu, au vizitat cladirea Cazinoului din Constanta.

Ultima renovare a cladirii a avut loc in vara anului 1986, insa Cazinoul din Constanta nu a mai reusit sa se ridice la nivelul sau de glorie din trecut. In prezent, acesta se afla intr-un proces continuu de degradare, chiar daca continua sa fie un punct de atractie pentru vizitatorii de pe malul Marii Negre.

Cazinoul din Constanta reprezinta un simbol national

cazinoul-din-constanta-reprezinta-un-simbol-national.jpgUna dintre cele mai frumoase si interesante constructii din toata Romania Mica, Cazinoul din Constanta, la momentul inaugurarii sale, a fost considerat de unii specialisti si critici de arta ca una dintre cele mai reprezentative cladiri in stil Art Nouveau nu doar din Romania, ci din intreaga Europa.

Cu toate acestea, astazi cladirea a devenit goala si se degradeaza tot mai mult, ajungand sa se stinga pana la starea de ruina sau poate chiar sa ajunga pe fundul marii. Intregul spatiu, cu o suprafata de peste 3100 mp, a fost revendicat ani de zile atat de autoritatile locale, cat si de cele centrale, dar din cauza disputei, Cazinoul din Constanta ramane afectat de trecerea timpului si de nepasarea oamenilor.

Repercutarea la nivel international a Cazinoului din Constanta

In 1911, Cazinoul din Constanta a fost inaugurat ca simbol al dominatiei romanesti in Dobrogea, avand ca scop reprezentarea spiritului national, a frumusetii si a vietii aristocratice. Datorita frumusetii sale atat interioare, cat si exterioare, de-a lungul istoriei, cladirea a fost vizitata de numeroase personalitati.

Un exemplu notabil este vizita tarului Rusiei in 1914, care a venit special pentru a o admira. In plus, incepand cu inceputul secolului XX, Cazinoul din Constanta a devenit un loc de intalnire pentru toti conducatorii romani. In 2004, cladirea a fost declarata o comoara internationala. Cu toate acestea, chiar daca a fost restaurata de mai multe ori de-a lungul anilor, in prezent statutul sau este de cladire abandonata si se degradeaza rapid.

Desi a fost declarat monument istoric de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania, Cazinoul din Constanta este o bijuterie arhitecturala care se transforma in ruina. Ramane de vazut daca va fi restaurat la stralucirea sa de altadata, insa sansele par a fi extrem de mici.

Inchiderea si degradarea Cazinoului din Constanta este un exemplu trist al neglijentei si indiferentei fata de patrimoniul cultural si istoric al tarii noastre. Aceasta cladire emblematica, care a reprezentat odata simbolul spiritului national si al vietii aristocrate, se degradeaza acum treptat, expusa la actiunea timpului si a conditiilor meteorologice nefavorabile.

Cu toate ca Cazinoul a fost declarat monument istoric si chiar comoara internationala, autoritatile locale si centrale nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru restaurarea si salvarea sa. Din pacate, lipsa de interes si de resurse financiare au dus la pierderea unei bijuterii arhitecturale importante.

Este important sa intelegem ca aceste cladiri si monumente reprezinta nu numai mostenirea noastra culturala si istorica, ci si o sursa de turism si oportunitati economice pentru comunitatea locala. Restaurarea si conservarea acestor monumente poate aduce beneficii importante pentru dezvoltarea economica si sociala a regiunii.

In concluzie, este vital ca autoritatile si comunitatea sa se implice activ in protejarea si conservarea patrimoniului cultural si istoric al tarii noastre. Salvarea Cazinoului din Constanta poate fi o oportunitate de a ne reaminti importanta valorilor noastre culturale si istorice, precum si de a ne angaja intr-un proiect de dezvoltare durabila si valorizare a resurselor locale.