Cum a devenit Macao capitala mondiala a cazinourilor

Home » Cum a devenit Macao capitala mondiala a cazinourilor

Macao este raspunsul Chinei la Las Vegas. Dar fosta colonie portugheza a depasit de mult Orasul Luminilor ca si capitala mondiala a cazinourilor, iar veniturile din jocurile de noroc depasesc anual intregul venit al statului Nevada. Pe langa atragerea de pariori, are si arhitectura stralucitoare pe masura.

Povestea Macaoului este una a globalizarii si a ascensiunii Chinei. Este o poveste de globalizare din cauza rolului jucat de companiile multinationale de cazinouri straine. Si este o poveste a ascensiunii Chinei, deoarece prosperitatea economica a cetatenilor sai le-a permis unui numar mare sa calatoreasca, sa vada lumea si sa parieze.

Macao a revenit sub dominatia chineza in 1999 ca regiune administrativa speciala, ceea ce inseamna ca are legi diferite fata de continent. Este singura parte a Marii Chinei (care include China, Hong Kong si Macao) unde jocurile de noroc sunt legale, ceea ce il face singura destinatie de jocuri de noroc a tarii.

In anii dinaintea predarii din 1999, mediul din Macao era plin de crima organizata care concura pentru accesul la salile de jocuri VIP subcontractate. Aceste sali VIP, care gazduiesc jocuri cu miza mare intr-un cadru privat, sunt o alta dinamica din spatele succesului Macao. Ei au facut ca experienta de jocuri de noroc din Macao sa fie diferita fata de cea a altor destinatii de cazinou.

Macao castiga sume mari de bani din camere VIP.

Accentul pe clientii care cheltuiesc sume mari de bani, cu camere private si privilegii speciale – mai degraba decat jucatorii de pe piata de masa – este sursa majoritatii veniturilor cazinourilor. Cazinourile au fost construite initial in jurul camerelor VIP. Acestea au fost subcontractate promotorilor de jocuri de noroc care au impartit profiturile din aducerea de jucatori bogati. Aceste high rollers au reprezentat 66% din veniturile totale ale cazinoului in 2013.

Investitii internationale

Operatiunile cazinourilor genereaza venituri fiscale substantiale pentru guvern: in 2001, acestea reprezentau 40% din toate veniturile fiscale colectate. Zece ani mai tarziu, veniturile guvernamentale din impozitele pe jocurile de noroc de cazinou s-au ridicat la 81% din toate veniturile fiscale colectate. Aceasta schimbare masiva este rezultatul deciziei de a deschide industria cazinourilor si de a invita firmele straine sa concureze pentru o licenta de cazinou.

Pana in 2001, o singura companie era autorizata sa opereze cazinouri si timp de patru decenii aceasta a fost monopolizata de o companie numita Sociedade de Turismo e Diversoes de Macau, SA (STDM). Din 2002, licentele de cazinou au fost acordate mai multor firme multinationale straine si asociatii mixte. Acestea au inclus firme mari din Australia, Hong Kong si SUA, cu nume recunoscute din Vegas, cum ar fi Las Vegas Sands, MGM, Galaxy si Wynn Resorts. Acestea au investit masiv in complexe mari de cazinouri, cu hoteluri de lux si centre comerciale de lux.

Avand in vedere dimensiunea mica a Macaoului – initial a constat dintr-o peninsula continentala si doua insule mici cu o suprafata de 11,6 kilometri patrati in 1912 – proiectele de recuperare a terenurilor au fost necesare pentru a gazdui industria in plina dezvoltare. Pana in 2010, teritoriul masura 29,7 kilometri patrati, inclusiv sase kilometri patrati de teren nou care leaga micile insule Taipa, care gazduiesc marile complexe de cazinouri.

Venetian Macao, dupa modelul originalului din Las Vegas, este cel mai mare cazinou din lume.

Aceste noi cazinouri au oferit unele oportunitati de angajare pentru cetatenii locali, dar impactul mai mare asupra economiei a fost numarul de vizitatori si veniturile fiscale generate. Dupa un deceniu continua crestere a veniturilor din jocuri de noroc odata cu deschiderea de noi cazinouri, veniturile din impozite din sector au atins varful in 2014 si apoi au scazut dupa ce presedintele Chinei, Xi Jinping a instituit o campanie anticoruptie pe scara larga.

Salile de jocuri VIP din Macao au fost vazute de guvernul de la Beijing ca o scurgere masiva de capital din economia chineza. O mare parte din sumele mari de bani jucate de aceste VIP-uri au fost priviti ca venituri din coruptie si mita pe continent.

In 2014, veniturile din impozitele din jocurile de noroc au furnizat 84% din veniturile totale ale guvernului din Macao; pana in 2017, acesta a scazut la 79%. Dar aceste procente ascund scaderea sumei efective disponibile guvernului, de la 20,1 miliarde USD in 2014 la 15,7 miliarde USD in 2017. Acest lucru se datoreaza faptului ca o serie de elite chineze au evitat cazinourile din Macao pentru a evita controlul in timpul reprimarii coruptiei de catre Xi.

Veniturile din cazinou par acum sa se fi stabilizat. Guvernul a incurajat, de asemenea, diversificarea dincolo de sala de jocuri de cazinou si, la fel ca Las Vegas, cauta sa atraga expozitii si evenimente care sa aiba loc acolo.

Noul pod care leaga Macao de Hong Kong ar trebui sa sustina cresterea vizitelor turistice, usurand calatoriile catre teritoriu, sustinand in continuare diversificarea. Dar Macao trebuie sa se lupte din ce in ce mai mult cu rivalii vecini. Campania anticoruptie a incurajat jucatorii chinezi sa viziteze alte destinatii de cazinou din Asia, inclusiv noi statiuni din Singapore si Manila din Filipine.

Macaoul modern este construit pe ascensiunea Chinei si pe bogatia crescuta a cetatenilor sai pe care aceasta a adus-o. Succesul continuu al Macao depinde de capacitatea sa de a atrage jucatorii de pe piata de masa, impreuna cu alti turisti, ca destinatie de vacanta. Pe masura ce clasa de mijloc a Chinei continua sa creasca, ar trebui sa garanteze o aprovizionare constanta pentru anii urmatori.

In ultimii ani, Macao a devenit un important centru de turism si divertisment, cu numeroase hoteluri, restaurante si atractii turistice, alaturi de cazinouri. Cu toate acestea, industria cazinourilor din Macao se confrunta si cu provocari, cum ar fi reglementarile din ce in ce mai stricte si concurenta din alte destinatii de jocuri de noroc, cum ar fi Singapore si Las Vegas.

In concluzie, Macao a devenit capitala mondiala a cazinourilor datorita unei combinatii de factori istorici, politici si economici. Astazi, cazinourile din Macao genereaza venituri enorme si atrag jucatori din intreaga lume, facand din Macao un important centru al jocurilor de noroc.